Суд відмовився відхиляти позов проти Netflix

28.1.2023 в 15:49 Різне

У четвер суддя відмовився відхилити позов грузинської майстрині шахів, яка стверджувала, що на неї здійснили наклеп в серіалі Netflix “Гамбіт королеви”

Про це повідомляє видання Variety.

Нона Гапріндашвілі, яка стала популярною шахісткою в Радянському Союзі в 1960-х роках, у вересні подала на компанію “Netflix” у федеральний суд.

Вона заперечила рядок у серіалі “Гамбіт королеви”, в якому персонаж заявив, що Гапріндашвілі “ніколи не стикався з чоловіками”. Вона стверджувала, що ця лінія була “вкрай сексистською та принизливою”, зазначаючи, що до 1968 року, року, в якому відбувався серіал, вона зіткнулася з 59 чоловіками.

“Netflix” домагався, щоб позов відхилили, стверджуючи, що шоу є вигадкою, а перша поправка надає творцям шоу широку художню ліцензію.

Але в рішенні окружна суддя США Вірджинія А. Філліпс не погодилася, вважаючи, що Гапріндашвілі навела правдоподібний аргумент про наклеп. Філліпс також вважала, що художні твори не застраховані від позовів про наклеп, якщо вони зневажають реальних людей.

Netflix не цитує, і Суду не відомо, жодних справ, які виключають позови про наклеп за зображення реальних осіб у вигаданих творах. Той факт, що серіал був вигаданим твором, не захищає Netflix від відповідальності за наклеп, якщо в іншому випадку присутні всі елементи наклепу“, — постановила Філліпс.

Тепер компанія повинна буде виплатити позивачці 5 млн дол., якщо відповідне рішення винесе суд.

Раніше також повідомлялося, що в серіалі “Гра в кальмара” з’явилася власна криптовалюта.

Фото: кадр із серіалу “Гамбіт королеви”

Facebook
fb-share-icon

Популярні новини

Стрічка новин

Стрічка новин